Het recreatiepaard

Als (gemiddelde) recreatieruiter geniet je van je paard door buitenritten te maken, een occasioneel toertje in de rijbak te maken en vooral door veel te knuffelen en te genieten van elkaars gezelschap.

Zoals het voor elke mens van belang is om goed voor zichzelf te zorgen en in goede fysieke conditie te verkeren, is dit voor uw geliefde viervoeter minstens zo belangrijk.

Zeker als jullie nog lang samen willen kunnen genieten van die occasionele ritjes, kan het zeer nuttig zijn van die fysieke conditie onder de loep te (laten) nemen.

Als je lange(re) tijd met hetzelfde paard rijdt, word je elkaars ‘foutjes’ als het ware gewoon. Je leert je aan te passen aan elkaar en dat gaat ogenschijnlijk zonder al te veel problemen.

Toch is het van belang om even stil te staan welke fysieke gevolgen dit kan hebben voor jouw paard op langere termijn.

Elk paard is (in meer of mindere mate) van nature scheef. En elk paard loopt van nature in de voorhand. Dit, samen met de natuurlijke scheefheid, zorgt ervoor dat het paard zichzelf ongelijk belast (met doorgaans een overbelasting/snellere slijtage van één of zelfs twee voorbenen tot gevolg).

Tel de ruiter er nog even bij, die onbewust mee in die scheefheid gaat zitten of dit zelf compenseert (wat ook bij de ruiter fysieke klachten kan geven) en de scheefheid en dus overbelasting in de hand werkt.

Wat kan nu de oplossing zijn voor jou en jouw paard? Wel, je hoeft geen topruiter te zijn en je paard geen topatleet om die scheefheid aan te pakken en voorgoed weg te (laten) werken.

SYAN biedt een programma aan waarbij je paard dressuurmatig getraind wordt en daardoor wordt voorzien van een degelijke basis én de ruiter wordt gecoacht en krijgt hierbij de juiste tools om samen in balans verder te kunnen.

Verdere informatie kan aangevraagd worden via mail.

Nota:

Dit programma is van toepassing voor hobbyruiters van elke discipline (van bosruiter, recreatief dressuur- en springruiter/eventer, endurancer tot recreatief westernruiter).

Voor ruiters die recreatief wedstrijden rijden, is dit programma absoluut aan te raden.

Twijfel je of je paard scheef is en/of ondervind je andere problemen in de omgang met je paard of tijdens het rijden, aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen je graag op weg.