Paard als spiegel

Valérie heeft een jaar les gevolgd bij en over de filosofie van Integrated Horsemanship Foundation.

IHF is een instituut dat de fundamentele studie, met betrekking tot de Klassieke Rijkunst, Western en Natuurlijk paardrijden, de diverse Sportdisciplines en de Paarden Training, Verzorging en Opvoeding combineert met een diepgaande studie over het wezen Mens en de individualiteit van het Paard en het Spiegeleffect ervan.
Er wordt verwacht dat zowel paard als mens elkaar met respect behandelen.

Dit wordt bereikt door middel van grondwerk, longeerwerk, trainingen aan de hand, trainingen onder het zadel, … .

Het spiegeleffect is een zeer fascinerend en een doorslaggevend element in het werken met paarden. Hoe werkt dat juist? Wat is de betekenis daarvan?

Werken met paarden, zowel op de grond als onder het zadel, vraagt van de mens leiderschap. Een goede leider weet te communiceren met zijn ‘onderdaan’. Efficiënt communiceren vraagt van de leider dat hij weet wat hij wilt, hoe hij dat duidelijk moet maken en is oprecht in zijn bedoelingen.

Het paard, alsook de mens, communiceert vanuit lichaamstaal, hoewel de tweede zich daar de dag van vandaag niet of weinig van bewust is. Mensen richten zich te vaak op de verbale factor, op het gesproken woord. Hoewel lichaamstaal, energie en intentie veel sterker doorwegen. Ook voor het paard. Als iets niet lukt met je paard, is het vaak aangewezen om niet meteen het probleem bij het paard te zoeken. Maar om na te gaan of je zelf, als leider, de vraag wel correct hebt gesteld.

Ben je wel congruent in je gedrag? Is hetgeen je vraagt aan je paard ook hetgeen je overbrengt in je lichaamstaal en je energie (en je gedachten)? Vaak zegt iemand het zo, maar denkt of voelt hij eigenlijk iets anders. Woorden zijn het minst belangrijk voor je paard. Wat vooral van belang is en sterk naar voren komt (wat je paard dan ook zal spiegelen) is, hoe je je vanbinnen voelt en hoe je energie is.

Toont je lichaamstaal en houding kalmte en assertiviteit EN voel je je vanbinnen ook zo, dan zal je paard perfect in staat zijn om jouw vraag correct te beantwoorden.

Indien je jezelf voordoet (en dus wijs maakt) dat je zeker bent van jezelf, maar bijvoorbeeld eerder bang bent, dan zal je paard dit aanvoelen en reageren op jouw angst. Welke reactie je juist krijgt van een paard, hangt voor een stuk van het paard zelf af. Het ene paard gaat schrikkerig reageren, de andere wordt zo onzeker dat hij gaat blokkeren, de andere wordt weer zenuwachtig.

Kortweg, is de mens in balans, dan kan hij een paard verwachten dat ook in balans is. Een paard kan dus alleen zijn balans vinden, door een leider die congruent gedrag vertoont, een leider die volledig bewust is van zijn lichaam en gevoelens.

Paarden die ongewenst gedrag vertonen, zijn paarden die om één of andere reden uit balans zijn. Dit kan zijn op fysiek, emotioneel of mentaal vlak. Vaak zijn problemen op fysiek vlak signalen dat er op dieper niveau (emotioneel of mentaal vlak) iets uit de haak is. (denk maar aan hoe je snel ziek wordt als je veel stress en weinig slaap hebt) Er zal dus gewerkt dienen te worden aan het paard op verschillende vlakken.

Daarom werkt Valérie nauw samen met zowel dierenarts, osteopaat, kinesioloog, cranio-sacraal therapeut, enz.

Is je nieuwsgierigheid gewekt? Neem dan gauw contact op voor verdere informatie of een afspraak!