Begeleiding op maat

‘Werken aan je paard, is werken aan jezelf’.

Als je kennis maakt met paarden en je gaat je meer verdiepen in hun wereld, dan zal je ontdekken dat je net zoveel over jezelf zal te weten komen als over je paard.
Wij mensen zijn namelijk best vervreemd geraakt van de natuur, het dierenrijk en de manieren van communicatie die daar plaatsvinden.
Door dat gebrek aan kennis van de natuur van het paard en hun behoeften, komt het maar al te vaak voor dat we het paard tekort schieten op één of zelfs meerdere vlakken.
Met als gevolg dat er veel paarden fysiek en mentaal uit balans geraken wat hen onevenwichtig maakt en ongelukkig, wat de mens dan weer gefrustreerd en misnoegd maakt.

Valérie kan jou helpen (meer) begrip te krijgen voor de natuurlijke manier van leven en denken van onze edele viervoeters, waardoor ze evenwichtiger en gelukkiger worden. Dit gebeurt via een individueel opgesteld trainingsprogramma.
Eens het paard (terug) in balans is, kan er met hem een stevige en diepe band worden opgebouwd. Kan men gaan spreken over partnerschap en onvoorwaardelijke trouw met wederzijds vertrouwen.

Tegenwoordig zijn er veel ‘slecht opgevoede’ paarden of ‘probleempaarden’ die hun ruiters/verzorgers grijs haar bezorgen. Ook al beschikken we over meer informatie via boeken, sociale media en fora en zijn er tal van hulpteugels ontwikkeld en vormen van optoming (zowel bit als bitloos) en bestaan er zo veel lekkernijen om het paard mee te belonen/om te kopen.
We hebben alle middelen om ervoor te zorgen dat ons paard zich gedraagt en in het gareel loopt en toch ontbreekt het velen aan voldoende kennis over de ware aard van het paard.

Hoewel het grootste deel van de paardenbezitters ook fervente paardenliefhebbers zijn, kan dit gebrek aan kennis en begrip een groot aantal veelvoorkomende paardenproblemen (ongewenst gedrag) veroorzaken.
Denk maar aan kribbebijten, weven in de stal, headshaking, bijten bij het aansingelen, staken, bokken, steigeren, agressief gedrag, passief gedrag, laadproblemen, in het algemeen moeilijk te berijden zijn en ga zo maar verder.

Om het kort samen te vatten: Paarden zijn geen mensen, denken niet als mensen, gedragen zich niet als mensen, bezien de wereld niet op dezelfde manier als mensen en hebben zeker niet dezelfde noden en behoeften als mensen.
Paarden zijn paarden en het is aan ons, de mens, om ze het respect te geven waar ze als paard recht op hebben.
De mens bewijst het paard een enorm slechte dienst door ze als mensen/kindjes te bekijken en te behandelen/betuttelen en op die manier tal van gedragsproblemen te veroorzaken waar men de dag van vandaag mee geconfronteerd wordt.

Valérie tracht hierin een tolk te zijn en probeert het paard te doorgronden, te begrijpen en in te schatten wat zijn noden zijn om zijn balans te hervinden.
De voornaamste doelstelling is aan de paardeneigenaar uit te leggen waardoor het bepaald probleem ontstaan is om van daaruit aan het probleem te werken en op te lossen.
Het belangrijkste aan het africhten/trainen van het paard is het creëren van een gezonde relatie tussen paard en mens. Een verstandhouding op te bouwen waarbinnen de grenzen voor beide partijen kristalhelder zijn.

Valérie vindt het uiterst belangrijk om over te brengen hoe zo’n relatie tot stand komt, hoe die kan uitgebouwd worden en hoe men zijn paard beter kan begrijpen en doorgronden.
Wat ook van belang is, is de kennis over hoe het paard zijn gedrag en houding kan veranderen, als het paard maar op de juiste manier wordt aangepakt/getraind.
En hiervoor kiest men best vaak de lange weg ipv de korte weg. Vertrouwen wordt immers niet op één dag opgebouwd en bevestigd.
Het resultaat spreekt voor zich: Een solide relatie met wederzijds respect en vertrouwen. Mens en paard die van elkaar genieten met een open communicatie en duidelijk omlijnde afspraken en regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *