Bokashi: Fermenteer jouw organisch afval tot deze hoogwaardige meststof

Alle organisch afval composteren of nog hoogwaardiger: fermenteren.

Fermenteren is eenvoudiger en kwalitatiever dan composteren en dat doe je met het lichtjes besproeien van een verdunde oplossing van Effectieve Micro-organismen (1 op 10) op de paardenmest en deze daarna luchtdicht af te dekken met een plastic zeil. Deze gunstige micro-organismen zullen de rottingsbacteriën verdringen, zodat zij niets meer kunnen doen. Daarna zullen zij het organisch afval fermenteren en de pH zo laag brengen dat alle schadelijke micro-organismen er niet meer kunnen in overleven of onschadelijk worden.

De toepassingsmogelijkheden van Effectieve Micro-organismen zijn zeer groot: het reduceren van de stank in de stallen, het opnieuw kristalhelder maken van vijvers, het zuiveren van chemisch of organisch vervuild water, het beter laten groeien van planten, zelfs voor de persoonlijke gezondheid en nog veel meer.

Lees meer hierover: Effectieve Micro-organismen

Wat met de eitjes van parasieten in de mest?

Wie parasieten in zijn weide heeft, die weet dat hij best zijn weide een maand of zes onbegraasd laat liggen en dat dan de parasieten zo goed als verdwenen zijn. Wormeitjes in paardenmest die stilaan gefermenteerd worden in een pH van 3 à 4 overleven dat niet. De eiwitten van hun schaal worden afgebroken door de micro-organismen. Die mest kun je met een gerust gemoed terug op de weide aanbrengen. Je hebt al Bokashi na een maand of twee. Heb je parasieten, dan wacht je beter een maand of zes. De fermentatie is dan al verder gezet en de mest is dan ondertussen van een nog betere kwaliteit.                                                                                                                             .

Hebben jouw dieren last van parasieten? Klik hier: AnimalFIT.

Hoe werkt Bokashi?

Bokashi vormt de voeding van de gunstige micro-organismen die men in de bodem wenst in te brengen. Het is de bedoeling dat deze zich er definitief kunnen vestigen, zich vermeerderen en daardoor domineren over de aanwezige ziekteverwekkende micro-organismen.

De neutrale groep micro-organismen die in een ziekteverwekkende bodem de zijde kiezen van de tot dan toe overheersende ziekmakende micro-organismen, zullen bij het toedienen van Bokashi zich nu aansluiten bij de Effectieve Micro-organismen. Op deze wijze wordt een ziekteverwekkende bodem een ziekte onderdrukkende bodem.

De positieve micro-organismen produceren bovendien uit de Bokashi waardevolle voedingsstoffen voor het gewas, waaronder bioactieve stoffen, zoals natuurlijke plantstimulerende stoffen, vitaminen en aminozuren.

Het samenleven tussen plant en bodemflora is het meest natuurlijke proces in de bodem waarnaar de land- en tuinbouw moet streven. Maak Bokashi van uw keukenafval in een Bokashi-emmer, klik hier: Bokashi-emmer.

Hoe doe je dat praktisch?

Stort een kruiwagen paardenmest op de bodem en hark deze met een tuinhark open tot een dikte van enkele centimeters. Niet te dik anders heb je een deel Bokashi en een deel dat nog niet is verwerkt.
Met een rugsproeier met een verdunning van 1 op 10 Effectieve Micro-organismen (de verdunning blijft een grote week houdbaar) sproei je de laag wat nat, maar ook niet te nat.
Strooi wat Zeeschelpenkalk + BentoClay en Lava+ eroverheen. Daarna haal je een nieuwe kruiwagen paardenmest. Hark opnieuw wat open en besproei en bestrooi de hoop opnieuw. Dit herhaal je tot je gedaan hebt.
Dek wanneer je klaar bent alles zo goed mogelijk luchtdicht af met een plastic zeil. Wanneer de hoop groot begint te worden, kan je er een lange sliert van maken. Je hoeft dan ook enkel de voorkant bloot te leggen wanneer je nieuwe mest aanbrengt. Achteraan kan je dan de Bokashi weghalen.
Twee maanden later heb je al Bokashi, maar als je nog enkele maanden langer wacht, wordt hij nog beter. Je mag er ook jouw keuken- en grasafval in verwerken.

Per m³ paardenmest heb je nodig:
– 2 liter Effectieve Micro-organismen
– 10 kg Lava+
– 10 kg Zeeschelpenkalk
– 10 kg BentoClay

100 gram Bokashi per m² is voldoende. Maximum 1kg/m² bij zeer arme gronden.

Zonder Lava+, Zeeschelpenkalk en BentoClay lukt ook, maar mét is veel beter en kwalitatiever.
Zo zal Lava+ en BentoClay ervoor zorgen dat stikstof minimaal vervliegt waardoor de kwaliteit van Bokashi optimaal is. Daarna geven ze hun mineralen vrij in de bodem. Zeeschelpenkalk zal zorgen voor de juiste pH.

Je mag bij het maken van Bokashi alle snoei-, gras- en keukenafval erin vermengen. Zorg er alleen voor dat je geen giftige planten zoals taxus erin vermengt en ook geen takken, tenzij deze versnipperd werden.

Wat is het verschil tussen fermentatie en compostering?

Er zijn 3 methoden om organisch afval af te breken:

1. Rotting:

Dit kennen we allemaal en dit levert de minst kwalitatieve meststof.

2. Compostering:

Dit is een verbranding. De temperaturen lopen in een composthoop op tot 60 – 70 graden. Deze mag ook niet te hoog oplopen of je krijgt verbranding. De compost moet ook minimum 8 maal gekeerd worden zodat er lucht aan kan en de buitenkant naar binnen wordt gebracht. Je voegt er best ook wat gunstige stoffen bij zoals lavameel, zeeschelpenkalk… Goede compost maken is niet zo eenvoudig en vraagt heel wat kennis en tijd. De compost die je koopt in de gewone handel is laag van kwaliteit. Nadat de compostering is voltooid, is de hoop heel sterk gekrompen. Dit is niet enkel compactering, maar is vooral een verlies van heel veel waardevolle meststoffen zoals: CO², stikstof, methaangas…

3. Fermentatie:

Bij de fermentatie heb je een veel lagere temperatuur (30-40°) en dus veel minder verlies. Bij het fermenteren van de mest doen de bacteriën aan voorvertering. Deze geproduceerde gunstige stoffen zijn veel beter opneembaar voor het gras of de planten. Door fermentatie komen pro-biotische stoffen vrij die heel gunstig zijn, zoals: natuurlijke antibiotica, enzymen, natuurlijke groeihormonen, vitamines en aminozuren. De planten krijgen hierdoor meer essentiële energie en een grotere weerbaarheid tegen schadelijke bacteriën en schimmels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *